Kako pravilno izračunati veličinu prstena

Određivanje veličine prstena kod kuće

Željeli biste iznenaditi svoju dragu i napokon joj postaviti pitanje nad pitanjima, ali ne znate koja joj je veličina prstena prikladna i kako bez nje odrediti veličinu prstena?

Željeli biste sebi i prijateljici kupiti isti model prstenja koji bi predstavljao vaše neraskidivo prijateljstvo, ali niste sigurni ni za svoju veličinu, a ni za veličinu svoje prijateljice?

Veličina prstena je mjera koja određuje promjer unutarnjeg kruga prstena i koristi se kako bi prsten savršeno odgovarao prstu osobe koja ga nosi. Postoji nekoliko različitih sustava mjerenja veličine prstena diljem svijeta, ali najčešći je upotreba brojeva ili slova.

Mjerenja prsta, bez izazivanja sumnje vezane za nadolazeći važan događaj i bez naznake mogućeg poklona, mogu biti vrlo zahtjevna. Ne brinite, uz našu pomoć, brzo ćete doći do najboljeg rješenja i točne veličine prstena. Charm Silver srebrni nakit obuhvaća širok spektar elegantnih komada, uključujući ogrlice, narukvice, prstenje i naušnice, a vi ćete, bilo fizičkim posjetom ili online kupnjom, pronaći upravo ono što tražite!

Preuzmite dokument za PRINT

Prvi način

KAKO ĆE MARKO ODREDITI POTREBNU VELIČINU ZARUČNIČKOG PRSTENA, A DA NJEGOVA MAJA NE SAZNA? 

Marko je proučio Charm Silver mjerač veličine prstena, ali na žalost nije u mogućnosti isprintati mjerač kako bi odredio točnu veličinu. U daljnjem tekstu donosimo dodatne smjernice pomoću kojih će Marko lakše odrediti potrebnu veličinu.

Marku savjetujemo da uzme prsten koji Maja inače nosi, i to na prstu na kojem će nositi novi prsten. Pomoću ravnala Marko može odrediti promjer prstena u milimetrima.

Donosimo tablicu s mjerama u milimetrima i odgovarajućim veličinama.

U slučaju da Marko izmjeri skoro pa 16 milimetara, njegov posao bio je lagan i potrebna veličina prstena je 10.

U slučaju da je Marko procijenio da je promjer prstena između 16 i 17 milimetara, vjerojatno će se odlučiti za jednu od veličina između 11 i 13. Ako je izmjerio 17 mm, bolje je odabrati prvi idući broj prstena (veličinu 14 koja iznosi 17,20 milimetara, a ne veličinu 13 od 16,90 milimetara), jer će njegova draga imati problema sa stavljanjem ili, još većih, sa skidanjem prstena s ruke.

VAŽNO je da mjerite promjer samo unutarnjih rubova prstena na njegovoj sredini (bez samog ruba prstena). Kako se unutar jednog milimetra može raditi o razlici od 4 do 5 brojeva, a klasična ravnala i krojački metri nisu toliko precizni, Markov je zadatak prilično nezahvalan iako sve više parova zajednički bira i zaručničko prstenje. Ipak, najbitniji su namjera i iznenađenje. Općenito, većina prstena može biti naknadno skraćena ili povećana za broj do dva.

Važno je i da se i Marko i njegova voljena osjećaju ugodno i zadovoljno izborom, bez obzira na to koliko prsten savršeno odgovarao. Prstenje ima posebno značenje i sentimentalnu vrijednost, pa je važnije da se svidi osobi koja će ga nositi, osobito ako se radi o svakodnevnom nošenju, i da ima emocionalnu važnost, nego da je potpuno precizno izmjeren. Srebro je ključna komponenta Charm Silver jedinstvenih kreacija i dizajna koji će vas očarati svojom kvalitetom i ljepotom. Uz to, možda prsteni nisu jedina kategorija za koju će vam zapeti oko, pa vam pogled omami i drugo srebro. Svaki komad nakita ima svoj drugi pripadajući komad, kao što su, naprimjer, ogrlice i narukvice.

Drugi način

SAVJETI ZA LIDIJU DA ODREDI ŠTO TOČNIJU VELIČINU PRSTENA PRIJE NEGO GA NARUČI PUTEM WEB SHOPA

Lidija ima nekoliko opcija. Prva je već spomenuti Charm Silver mjerač veličine prstena.

Druga opcija je, ako također kao i Marko ne može isprintati mjerač, može se poslužiti ravnalom i izmjeriti promjer unutarnjeg ruba prstena. Služi se tablicom koju smo predstavili gore u tekstu, također pazeći na način mjerenja i preciznost.

Sljedeća opcija kojom se Lidija može poslužiti jest mjerenje obujma prsta pomoću krojačkog metra.

U prikazu koji slijedi navedeni su obujam prsta te pripadajuća veličina prstena.

Ovim se trikom može poslužiti i Marko, ako njegova djevojka jako čvrsto spava, pa joj on može pomoću metra izmjeriti prst.

Dakle, ako je obujam Lidijinog prsta 54 milimetara, onda je njoj potrebna veličina 14. Važno je napomenuti da je srebrno prstenje čvrsto pa je tako prilikom ove vrste mjeranja potrebno što je jače moguće pritisnuti prst koji je obavijen krojačkim metrom kako bi se došlo do precizne mjere i veličine prstena. Ako biste mjerili obujam prsta pomoću krojačkog metra, a ne bi bilo čvrstog pritiska dobili biste mjeru za prsten koji je veće veličine nego što Vam je potrebna. Naravno nemojte mjeriti duže od par sekundi kako ne biste zaustavili cirkulaciju.

Proces mjerenja

Prsteni su zahtjevan komad nakita kad na red dođe mjerenje veličina. Osobito ako ne želite da osoba za koju ga kupujete nasluti vaše naume. Osim dosadašnjih smjernica za lakše određivanje potrebne, točne veličine prstena, donosimo vam i nekoliko korisnih savjeta za mjerenje i određivanje veličina, kako biste dobili što točnije rezultate mjerenja:

 • Vaši prsti nisu cijeli dan iste debljine. Naime, ujutro su oni nešto tanji dok kroz dan, kako smo umorniji i večer se bliži, obujam prsta se povećava. Zato je najbolje da veličinu određujete navečer ili kasnije popodne, kada su prsti nešto većeg obujma kako biste bili sigurni da će vam prsten odgovarati u svako doba dana, jer u suprotnom bi se moglo dogoditi da ujutro odredite veličinu, a navečer vam ona više ne odgovara.
 • Temperatura isto tako utječe na veličinu prstena, odnosno obujam prsta. Kada su vam ruke hladne, vaši su prsti nešto tanji, a kada vam je previše vruće, prsti su deblji. Najbolje je veličinu mjeriti u optimalnoj temperaturi, ponavljamo, na kraju dana.
 • Za sve prstene šireg dizajna ili s većim kamenom vrijedi jedno pravilo – uvijek bolje odgovara jedna veličina više. Jer zbog težine i dimenzija, važno je da je prisutan komfor na prstu kako bi vam bilo ugodnije i udobnije nositi prsten te kako biste izbjegli da vas prsten previše pritišće.
 • Ako imate izraženiji zglob na prstu, tada mjerite obujam zgloba i podnožja prsta te odaberite veličinu prstena koja je između te dvije veličine, kako bi prsten mogao proći preko zgloba, a opet lijepo „sjesti“ na prst. Važno je da vas prsten nigdje ne pritišće, da ga s užitkom nosite, ali da nemate problema sa stavljanjem prstena, a isto tako da nemate stalan osjećaj da ćete ga izgubiti. Kao što biramo odjeću koja nam pristaje uz naše obline, tako je važno odabrati prsten s kojim ćete se osjećati dobro i sretno.
 • Postupak mjerenja veličine prstena, najbolje je ponoviti nekoliko puta, kako biste bili sigurni da ste odredili točnu veličinu.
 • Na kraju, objedinit ćemo načine koji će vam pomoći u kupnji prstenja, koji vaša draga osoba neće poželjeti ni na tren skinuti s ruke.
 • Konzultacija u Charm Silver trgovini srebrnog nakita: Ipak, najsigurniji način da se izmjeri veličina prstena je posjet trgovini. Naši djelatnici imaju iskustvo i alate za precizno mjerenje veličine prsta. Također će moći ponuditi savjete o vrstama i dizajnu srebrnog prstenja koji će odgovarati ruci i ukusu osobe koja će ga nositi.
 • Upotrijebite prsten koji vaša voljena već nosi: Ako Markova draga već nosi prsten na prstu na kojem želi nositi novi prsten, možete izmjeriti unutarnji promjer tog prstena kao što je ranije opisano. To će vam pomoći da dobijete približnu ili čak preciznu veličinu.
 • Koristite Charm Silver online mjerač prstena: Ako želite pokušati izmjeriti veličinu prstena kod kuće, možete koristiti online mjerač prstena. Postavite postojeći prsten na ekran računala i pratite upute za mjerenje.
 • Pomoć prijatelja: Ako je Marku teško izmjeriti veličinu prsta svoje drage, može zatražiti pomoć od prijatelja ili obitelji kako bi mu pomogli s postupkom mjerenja, a kako ona ne bi ni naslutila kakav čaroban trenutak joj se bliži.
 • Improvizirani mjerni alati: Možete koristiti papirnatu trakicu ili vrpcu za mjerenje opsega njenog prsta. Označite točku gdje se traka sječe i duljinu mjerite u milimetrima.

Ako još uvijek niste sigurni jeste li odredili točnu veličinu, molimo Vas da odete do najbliže Charm Silver trgovine nakitom gdje će vam naše ljubazne kolegice pomoći odabarati idealno prstenje i prikladnu veličinu za vas ili vama dragu osobu. Određivanje pomoću mehaničkih mjerača dostupnih na svakom od petnaestak Charm Silver prodajnih mjesta, koje Hrvatska samo trenutno ima, svakako je najpreciznije. Uz to, imat ćete priliku uživo proučiti Charm Silver srebrni nakit. 
 

Preuzmite dokument za PRINT

Ako pak nikako niste u mogućnosti provjeru izvršiti posjetom najbližeg Charm Silver prodajnog mjesta.
Direktno nam se obratite za pomoć e-mail-om [email protected] ili pošaljite poruku u inbox na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/charmsilver.hr/.

Brzo ćemo vam odgovoriti i pomoći!

Povezani proizvodi

AMAZING-OVAL-srebrni-prsten_Charm-SilverAMAZING-OVAL-srebrni-prsten_Charm-Silver-1AMAZING-OVAL-srebrni-prsten_Charm-Silver-2

AMAZING OVAL srebrni prsten

63,00474,76kn
 • Srebrna
CAPTIVATING CARESS srebrni prstenCAPTIVATING CARESS srebrni prsten

CAPTIVATING CARESS srebrni prsten

51,00384,33kn
 • Srebrna
AMOROUS ADORNMENT srebrni prsten

AMOROUS ADORNMENT srebrni prsten

65,00489,83kn
 • Srebrna
CHARMED CONNECTION srebrni prstenCHARMED CONNECTION srebrni prsten

CHARMED CONNECTION srebrni prsten

53,00399,40kn
 • Srebrna
DELICATE DESIRE srebrni prstenDELICATE DESIRE srebrni prsten

DELICATE DESIRE srebrni prsten

66,00497,36kn
 • Srebrna
DELICATE DREAM srebrni prstenDELICATE DREAM srebrni prsten

DELICATE DREAM srebrni prsten

61,00459,68kn
 • Srebrna
ADORNED AFFECTION srebrni prstenADORNED AFFECTION srebrni prsten

ADORNED AFFECTION srebrni prsten

37,00278,82kn
 • Srebrna