Koji hrvatski tradicijski nakit odabrati?

Hrvatska ima bogatu tradiciju izrade nakita koja seže stoljećima unatrag. Različiti čimbenici, uključujući kulturne utjecaje, lokalne resurse i tradiciju, oblikovali su stil izrade hrvatskog nakita. Različite hrvatske regije poznate su po svojim različitim stilovima i dizajnu nakita. Hrvatski tradicijski srebrni nakit često ima složenu konstrukciju, različite motive i regionalni utjecaj.

U nastavku vam donosimo sveobuhvatan pregled hrvatskog tradicijskog nakita, s posebnim naglaskom na šibenske botune, dubrovačke peružine i konavoske naušnice (konavoke ili verižice). Otkrit ćemo vam priče iza njihovog stvaranja, načina izrade, ali i savjete za njihovo svakodnevno nošenje i kombiniranje u posebnim prigodama. Koji hrvatski nakit odabrati, odlučit ćete sami prema vlastitom ukusu!

Šibenik

Šibenski botuni

U dalmatinskom gradu Šibeniku, davnih je godina postojala zanimljiva tradicija iz koje su nastali kultni "šibenski botuni". Botuni su bili male drvene kuglice koje su lokalni obrtnici izrađivali ručno i ukrašavali raznobojnim detaljima. Svaki botun bio je unikatan, sa svojim jedinstvenim dizajnom i šarama.
Šibenski botuni postali su prepoznatljiv suvenir grada i simbol lokalne kulture. Ljudi iz cijelog svijeta dolazili su u Šibenik kako bi kupili ove predivne male umjetnine i nosili ih kao suvenir ili poklon svojim voljenima.
Botuni su bili popularni među svim generacijama. Žene su ih često nosile kao nakit, u obliku narukvica ili ogrlica, i kao ukras na narodnoj nošnji. Muškarci su također nosili botune na odijelima ili ih koristili kao gumbe na košuljama.
Svaki botun imao je svoju priču. Obrtnici su često inspiraciju crpili iz bogate povijesti Šibenika i okolice. Motivi su prikazivali prepoznatljive znamenitosti grada poput katedrale sv. Jakova, tvrđave sv. Mihovila ili uskih uličica starog dijela grada. U izradi su se također koristili geometrijskim uzorcima i prikazima lokalne flore i faune.
Ova tradicija izrade šibenskih botuna trajala je dugi niz godina, ali s vremenom se polako smanjivala. Danas, iako više nisu tako rašireni kao nekada, botuni i dalje imaju posebno mjesto u srcima Šibenčana i turista koji posjećuju grad.
Šibenski botuni ne da su predmet estetike i umjetnosti, već i podsjetnik na bogatu baštinu i tradiciju Šibenika. Oni su simbol povezanosti s prošlošću i vrijednosti ručnog rada. I dok se svijet mijenja, nadamo se da će ova prekrasna priča o šibenskim botunima ostati živa i biti prenesena na buduće generacije.

Kako nositi šibenske botune?

 • Dodajte šibenski botun kao privjesak na ogrlicu ili lančić. Možete odabrati botun s urezanim motivom koji se podudara s drugim detaljima na ogrlici ili jednostavno istaknuti botun kao glavni fokus privjeska. To će stvoriti elegantan i tradicionalan izgled.
 • Upotrijebite šibenski botun kao središnji element na narukvici. Možete ga kombinirati s raznim kuglicama, perlicama ili drugim ukrasima kako biste stvorili jedinstvenu narukvicu. Ovo je sjajan način da dodate tradicionalni šibenski stil na svoju ruku. Savršeno će izgledati i kao centralni element na naušnicama. Možete odabrati veće botune kao upadljiv detalj ili manje botune za suptilniji izgled. Kombinirajte ih s drugim perlicama, kamenčićima ili elementima koji se podudaraju s vašim stilom.
 • Nosite šibenski botun kao ukras na ruci, ali ovaj puta u obliku prstena. Patina će prstenu, no i drugim komadima nakita koje krase šibenski botuni, dati poseban rustikalan finalan ''dodir'' koji će se savršeno slagati u  Ovo će stvoriti poseban prsten s tradicionalnim šibenskim izgledom.
 • Ako želite potpuni sklad, možete odabrati set nakita koji uključuje ogrlicu, narukvicu, naušnice i prsten sa šibenskim botunima. Ovo će stvoriti cjelovit i koordiniran izgled koji ističe tradicionalnu ljepotu šibenskih botuna.

Izrada

Tradicionalna izrada šibenskih botuna od srebra bio je vještičarski zanat koji je zahtijevao strpljenje, preciznost i vještinu. Ovaj postupak varirao je ovisno o majstoru i regiji, stoga su različiti majstori imali svoje jedinstvene pristupe i tehnike izrade.

 • Priprema materijala - Za izradu srebrnih šibenskih botuna koristio se srebrni lim visoke kvalitete – obično sterling srebro (925 srebro). Lim se očistio kako bi se uklonila prašina, prljavštvina ili ostaci na njegovoj površini i priprema se za daljnju obradu – uklanjale su se oksidacijske mrlje i odabirala se željena debljina lima zato što ona utječe na sam izgled botuna.
 • Oblikovanje lima - Srebrni lim se izrezivao u željeni oblik botuna - okrugli, četvrtasti, ovalni ili neki drugi oblik prema tradicionalnom dizajnu šibenskih botuna.
 • Oblikovanje rubova - Nakon izrezivanja, rubovi do tad obrađenog materijala oblikovali su se kako bi dobili karakterističan izgled šibenskih botuna. Obično su se zakrivljivali prema van kako botun dobio izbočene i zaobljene rubove.
 • Urezivanje i dekoracija - Slijedi faza urezivanja i dekoracije botuna. Majstori su ručno urezivali ukrase, simbole i uzorke na površinu botuna pomoću posebnih alata – urezivača (graviri) raznih veličina za razne dimenzije motiva, ravnala za utiskivanje ravnih linija, kliješta koja omogućuju spretnije držanje materijala koji se obrađuje i pastuša, metalnog alata koji se koristi za izradu udubljenih ili konkavnih dijelova na botunu po čijoj površini majstor je pažljivo udarao kako bi stvorio željene oblike i teksture. To su često detaljni i precizni geometrijski uzorci, cvjetni motivi ili drugi simboli koji su karakteristični za šibensku tradiciju.
 • Poliranje - Nakon urezivanja, botuni su se pažljivo polirali kako bi se postigla sjajna i glatka površina. Poliranje se izvodilo ručno ili pomoću posebnih alata za poliranje.
 • Završna obrada - Konačni korak u tradicionalnoj izradi šibenskih botuna od srebra uključivao je završnu obradu, koja je uključivala dodatno poliranje ili primjenu patine kako bi se postigao željeni izgled i naglasili detalji urezanih uzoraka.

Ako ste obožavatelj ili obožavateljica šibenske tradicije, Charm Silver za vas ima ono što tražite. Provjerite ponudu tradicionalnog nakita u modernoj izvedni na našem web shopu i pronađite savršen botun za sebe ili vama najdražu ljubiteljicu hrvatske tradicije.

croatian traditional pendant botun from šibenik on woman

Južna Dalmacija

Verižice (konavoke)

Priča o konavokama se ne može ispričati bez spominjanja ljubavi. Ove naušnice su bile darovi koje su muškarci davali svojim voljenim ženama ili djevojkama. Bile su simbol nježnosti, pažnje i predanosti. Nositeljice naušnica s ponosom su ih pokazivale kao znak ljubavi i povezanosti s osobom koja ih je darovala. Konavoske naušnice tradicionalni su dio nošnje u Konavlima i često su se nosile na posebnim prigodama kao što su svadbe, blagdani i tradicijski folklor. Prepoznatljiv su simbol konavoske kulture i njihov dizajn zrači autentičnošću i nasljeđem tog područja.

Žene iz Konavala bile su majstorice u izradi rukotvorina i narodnih nošnji, a naušnice su bile neizostavan dio njihovog identiteta i ljepote. Osim toga verižice su bile simbol elegancije i statusa u konavoskom društvu. Konavoske naušnice (konavoke zvane verižice) poseban su oblik tradicijskih naušnica koji potječe iz Konavli, regije u Hrvatskoj.

Prepoznatljive su po svom karakterističnom dizajnu koji uključuje viseće elemente u obliku tankih lančića ili verižica. Konavoske verižice su obično izrađene od srebra, a takve možete pronaći i ponudi našeg web shopa. One su, kao i svaki drugi komad Charm Silver srebrnog tradicionalnog nakita, izrađene u majstorskoj radionici obitelji Dodić.

Ime su dobile zbog specifičnog dizajna koji uključuje viseće elemente u obliku tankih verižica ili lančića, aosim toga, mogu biti i različitih duljina i veličina. Tradicionalno su dulje, veće verižice nosile udane, a kraće i sitnije neudatne žene. Na kraju svake konavoke se nalazi manji ukras, poput kuglice ili perlice.

Izrada

Za izradu konavoskih naušnica verižica koristilo se srebro kao osnovni materijal. Srebro se oblikovalo u željeni oblik naušnice i verižice koja će visjeti s naušnice.

 • Oblikovanje naušnice - Majstor je oblikovao srebro u željeni oblik naušnice, koji je obično imao karakterističan dizajn tipičan za konavoski stil. To može uključivati kružne ili ovalne oblike, izrezbarene uzorke ili druge detalje koji su karakteristični za konavosku tradiciju.
 • Izrada verižica - Verižice su često bile različitih duljina i debljina. Na krajevima verižica dodavali su se manji ukrasi poput kuglica, izrađenih od sedefa i koralja, perlica ili drugih detalja.
 • Spajanje naušnica i verižica - Nakon što su se naušnice i verižice zasebno izradile, majstor ih je pažljivo spojio. Verižice bi se pričvrstile na naušnice, obično na gornji dio naušnice, tako da vise s njih. Spajanje se obavljalo ručno, koristeći precizne tehnike povezivanja poput lemljenja, ručnog pletenja, korištenja zakovica ili pak izrade petlji.
 • Lemljenje - Jedna od najčešćih tehnika povezivanja naušnica i verižica je bilo lemljenje. U ovoj tehnici, majstor je koristio lemilicu za spajanje krajeva verižica s odgovarajućim dijelom naušnice.
 • Pletenje - Ponekad su se naušnice i verižice povezivale ručnim pletenjem. U ovoj tehnici spajanja koristio se tanki srebrni ili zlatni konac kojim bi se ispreplele verižice kroz odgovarajuće dijelove naušnice. U nekim slučajevima naušnice i verižice su bile povezane izradom petlji. Posebno izrađene petlje na krajevima verižica pričvrstile bi se na odgovarajuće dijelove naušnice. Osim sigurnosti koje ova tehnika povezivanja pruža, petlje su bile i dodatan dekorativan element ove vrste hrvatskog tradicijskog nakita.
 • Dorada i poliranje - Nakon što su naušnice i verižice spojene, majstor bi proveo doradu, koja uključuje brušenje i čišćenje, i poliranje kako bi se postigao sjaj i glatka površina naušnice. Poliranje se obično provodilo  uz posebne polirne materijale poput polirnih kotačića ili polirnih pasti. Pri tom su se koristili rotacijski alate kako bi ručno ispolirao svaki dio naušnice, postupno uklanjajući ogrebotine i nepravilnosti. Ovaj postupak provodio se prije dodavanja ukrasnih elemenata poput kuglica i perlica. Nakon toga je slijedilo završno poliranje kako bi se postigao visoki sjaj naušnice.

Danas, verižice predstavljaju ponos konavoske tradicije i nasljeđa. One su svjedoci prošlosti i nositelji priča o ljubavi, ljepoti i snažnom povezivanju s korijenima. Moderne konavoske naušnice s daškom tradicije naručite brzo i sigurno putem našeg web shopa.

croatian traditional silver earrings konavoke in three sizes

Dubrovnik

Dubrovačke peružine

Dubrovačke srebrne peružine imaju bogatu povijest koja seže unatrag stoljećima. Tijekom procvata Dubrovačke Republike u 16. i 17. stoljeću, peružine su bile iznimno popularne među plemićima i bogatim trgovcima. Grad je doživio ekonomski prosperitet, a bogati trgovci su putem pomorske trgovine donosili razne vrste bisera i dragog kamenja iz cijelog svijeta. Ti prekrasni materijali su bili korišteni za izradu peružina, koje su bile vrlo tražene među visokim slojevima društva. Nošenje peružina bilo je znak bogatstva, prestiža i društvenog statusa.
Unatoč padu popularnosti u 18. i 19. stoljeću, peružine su se ponovno afirmirale tijekom 20. stoljeća kao prepoznatljiv simbol Dubrovnika, a to su i ostale sve do danas. Njihova ljepota, umjetnička vrijednost i veza s bogatom povijesti grada čine ih posebnim i vrijednim dijelom dubrovačke kulturne baštine.

Izrada

Srebrne dubrovačke peružine kombiniraju ljepotu srebra s tradicionalnim stilom i uzorcima dubrovačkog nakita.

 • Dizajniranje - Prvi korak je bio stvaranje dizajna peružine. Majstor peružinar ili dizajner izrađuje skicu ili crtež koji prikazuje željeni oblik, uzorak i raspored perli ili ukrasa na srebrnom dijelu nakita.
 • Odabir materijala - Za izradu srebrnih peružina koristilo se kvalitetno srebro, obično srebro sterling (925) kakvo i dan danas koristimo pri izradi Charm Silver tradicijskog nakita, a koje je legura srebra s drugim metalima radi povećanja čvrstoće i trajnosti.
 • Izrada srebrnog dijela - Majstor peružinar koristio je različite alate i tehnike za oblikovanje srebra prema dizajnu. To je uključivalo rezanje, oblikovanje, lemljenje i brušenje srebra kako bi se postigao željeni oblik i tekstura.
 • Izrada perli - Peružine su se često sastojale od bisera ili školjki. Međutim, umjesto školjki, bisere se moglo kombinirati s drugim ukrasima ili dragim kamenjem, poput granata, kako bi se stvorio jedinstven izgled.
 • Spajanje srebrnog dijela i perli - Kada su srebrni dijelovi i perle završeni, majstor peružinar pažljivo je spajao perle sa srebrnim dijelom nakita. To može uključivati korištenje sitnih kopči ili žica kako bi se perle sigurno pričvrstile na srebrne elemente.
 • Završna obrada - Nakon spajanja perli i srebrnih dijelova, srebrne dubrovačke peružine podvrgavale bi se završnoj obradi, poput brušenja ili poliranja. Ovisno o željenom stilu i estetici, majstor peružinar je mogao dodatno naglasiti detalje ili stvoriti poseban izgled.
 • Kvaliteta i pregled - Na kraju procesa izrade peružina, majstor peružinar pažljivo bi pregledao svaki detalj kako bi osigurao kvalitetu izrade. Pregledavala se ravnoteža perli, sigurnost pričvršćivanja i opći izgled nakita, a nakon toga, ovaj divan dio tradicije bio je spreman je za krašenje ruku, ušiju ili vrata.

Postoje različite tehnike koje se koriste za oblikovanje srebrnih dubrovačkih peružina. U nastavku vam donosimo neke od njih.

 • Kovanje - tehnika u kojoj se srebro zagrijava i oblikuje udaranjem ili pritiskom alata. Ovom tehnikom se može oblikovati srebrni dio peružine, poput okvira ili osnove za perle.
 • Lijevanje - tehnika u kojoj se srebro taljenjem pretvara u tekuće stanje i ulijeva u kalup kako bi se dobio željeni oblik.
 • Graviranje - Graviranje je tehnika kojom se u srebro urezuju uzorci, simboli ili teksture u kojoj se pri tom koriste posebni gravirni alati. Ova tehnika može se primijeniti na srebrni dio peružine kako bi se postigao željeni dizajn.
 • Filigran - tehnika koja uključuje oblikovanje tankih srebrnih žica, koje se potom pletu ili slažu kako bi se stvorili detaljni i složeni uzorci.
 • Lijevanje u vosak - tehnika uključuje izradu modela peružine u vosku, koji se zatim koristi kao kalup za lijevanje srebra. Vosak se oblikuje i urezuje kako bi se stvorili detalji i uzorci na srebrnom dijelu nakita.
 • Lemež - tehnika u kojoj se srebro zagrijava na visokim temperaturama, a potom se ručno oblikuje i modelira pomoću alata poput čekića i kalupa. Ova tehnika omogućuje izradu složenih trodimenzionalnih oblika i detalja na srebrnom dijelu peružine.

Upotpunite svoje odjevne kombinacije, ali i imidž, sofisticiranim dizajnom dubrovačkog tradicijskog nakita. Charm Silver web shop nudi vam mogućnost narudžbe u samo par koraka i brze narudžbe. Provjerite našu ponudu hrvatskog tradicijskog nakita.
 

Središnja Hrvatska

Licitarsko srce

Licitarsko srce je tradicionalni simbol i suvenir koji potječe iz Hrvatske, grad Zagreb i okolica. Njegovo porijeklo seže stoljećima unatrag, a oblik i simbolika su inspirirani simbolima ljubavi i romantike.
Postoji nekoliko teorija o porijeklu licitarskog srca:

 • Jedna od njih sugerira da je izrada licitarskih srca u Hrvatskoj započela tijekom 16. stoljeća, kada su se medenjaci i licitari počeli izrađivati u pekarnicama. U to vrijeme obrtnici su počeli oblikovati medeno tijesto u različite oblike, uključujući srca, i ukrašavati ih bojama i lakom.
 • Druga teorija sugerira da se isto počelo odvijati u 18. stoljeću, a da su tehniku i ideju o izradi licitarskih srca sa sobom ponijeli njemački obrtnici koji su radili u zagrebačkim pekarnicama. Izrađena od srebra, ona mogu biti ogrlice, naušnice, prstenje ili privjesci s motivom licitarskog srca.

Srebrni licitarski nakit obično ima detaljno izrađen oblik srca, koji se temelji na tradicionalnom dizajnu licitarskih srca. Mogu biti ukrašena finim detaljima i gravurama, dajući im sofisticiran izgled. Ovisno o dizajnu, srca se mogu kombinirati s drugim elementima kao što su dragi kamenčići i cirkoni, koji im pružaju dodatan sjaj i boju.

Međutim, srebrni licitarski nakit je simbol ljubavi, sreće i tradicije, ali istovremeno pruža moderan i elegantan izgled. Ovi komadi nakita mogu biti posebno pogodni za svečane prigode kao što su vjenčanja, obljetnice ili blagdani, ali se također mogu nositi kao svakodnevni ukras koji izražava ljubav prema hrvatskoj kulturi i tradiciji te upotpunjuju jednostavne modne kombinacije.
Nositelji srebrnog licitarskog nakita mogu pokazati svoju privrženost prema hrvatskoj baštini, istovremeno izražavajući svoj stil i osobnost. Ova vrsta nakita može biti i vrijedan suvenir ili poklon koji ima kulturnu vrijednost i bogatu tradiciju licitarskih srca u Hrvatskoj.

croatian traditional pendant botun from inside croatia on woman

Zaključak
Pri odabiru hrvatskog tradicijskog nakita istražite tradicionalne motive, potražite autentične prodavače te obratite pažnju na kvalitetu materijala i ručnu izradu. Sav nakit, uključujući i hrvatski tradicijski nakit, koji se nalazi u Charm Silver ponudi nosi oznaku 925/1000, koja garantira kvalitetu i čistoću srebra. Ipak, na modelima lakšim od tri grama, državni žig za srebro (935) nije vidljiv jer se ne gravira kako se taj komad nakita ne bi oštetio. Pročitajte više na našem blogu o kvaliteti Charm Silver srebra.

U konačnici, odaberite komad koji odražava vaš osobni stil i koji će vam donijeti radost nošenja kao prepoznatljiv suvenir hrvatske kulture i tradicije. Ponudu Charm Silver hrvatskog tradicijskog nakita možete izabrati na našem web shopu i/ili na prodajnim mjestima te pomalo graditi svoju kolekciju hrvatskog tradicijskog nakita!
 

Povezani proizvodi

-10%
May GiftsMay Gifts
Ane-srebrni-privjesak-s-pozlatom_Charm-SilverAne-srebrni-privjesak-s-pozlatom_Charm-Silver-1

ANE srebrni privjesak s pozlatom

34,0030,60
Najbolja cijena u posljednjih 30 dana:34,00
 • Zlatna